Skip To Content
Recikliranje

Put do „zelenije” budućnosti

Očuvanje okoliša nam je izuzetno važno, stoga unapređujemo tehnologiju recikliranja i već u samom planiranju proizvodnje razmišljamo o materijalima koji se mogu reciklirati kako bismo dizajnirali održive proizvode.

Opelova strategija održivosti ključni je element naše odgovornosti za proizvod. Cilj strategije je smanjenje otpada tijekom proizvodnje vozila kao i na kraju uporabnog vijeka vozila. Opelov dizajn za održivost predstavlja dio naše obveze u pogledu zaštite okoliša kao i u očuvanju vrijednih sirovina i energetskih izvora.

Dizajn za održivost

Dizajn za održivost

Bitno olakšava recikliranje

Opelova strategija recikliranja temelji se na dvije ključne stavke:

 • Proizvodnja vozila s planom recikliranja
 • Razvoj i primjena materijala za recikliranje u proizvodnji vozila.

Ugradena odgovornost za proizvod

Razvoj

 • Procjena životnog ciklusa
 • Odabir materijala usmjeren na održivost

 

Proizvodnja

 • Uporaba recikliranih materijala (reciklata)

 

Uporaba

 • Usluge odlaganja kod ovlaštenih partnera (gospodarenje otpadom)
 • Rezervni dijelovi

 

Oporaba

 • Oporaba vozila
 • Uklanjanje štetnih tvari i predobrada
 • EU Direktiva o otpadnim vozilima
Pročitajte Više Prikaži Manje
Kako bi se u obzir uzeli svi planovi i ciljevi tijekom faze razvoja, svi Opel-ovi dizajnerski timovi moraju primjenjivati standarde o reciklaži i preradi proizvoda. Ovi standardi koriste Opel-ovim inženjerima i dobavljačima u procesu proizvodnje vozila i sastavnih dijelova koji će nakon uporabe biti reciklirani.
Postupak također služi inženjerima pri izboru dijelova koji mogu biti reciklirani na kraju uporabnog vijeka vozila.

Elementi dizajna za održivost

 • Odabir materijala usmjeren na održivost
 • Dizajn za sprječišćenja
 • Dizajin za predobradu

Opel ima dugu tradiciju uporabe recikliranih materijala. Više od 130 vrsta reciklirane plastike ima dozvolu za korištenje u proizvodnji.


Uspoređujući ih s novim materijalima, reciklirani materijali moraju ispunjavati sve tehničke uvjete i moraju biti ekonomski isplativi. Ako su ova dva uvjeta ispunjena, preferiraju se materijali koje je moguće reciklirati,
a da se u isto vrijeme zadrži kvaliteta proizvoda. Naši stručnjaci za reciklažu ulažu maksimalan napor
kako bi se zadržala razina kvalitete i izgleda, mehanička i termička izdržljivost kao i vrhunske performanse.


Zbog izuzetne kvalitete kao i visokih standarda u proizvodnji, ugradnja reciklažnih materijala više nije ograničena samo na "skrivene" dijelove vozila - ti materijali također se koriste i na vidljivim mjestima.

Uporaba recikliranih materijala

Istaknuti dijelovi mogu se proizvesti od recikliranih materijala (primjer: Insignia)

Koncept oporabe

Opelov koncept oporabe

Za vaš Opel na kraju uporabnog vijeka.

Doprema

Zadnji vlasnik doprema svoje otpadno vozilo (ELV) jednom od naših ugovornih partnera za povrat vozila. Nakon pregleda vozila, naš partner za povrat vozila izdaje obaveznu Potvrdu o uništenju.

Predobrada i uklanjanje štetnih tvari

Postupak započinje vađenjem akumulatora, dok se zračni jastuci neutraliziraju. Zatim naš partner za povrat vozila ispušta gorivo i druge radne tekućine iz otpadnog vozila. Postupak uključuje ispuštanje motornog ulja, ulja za mjenjač, tekućine za kočnice, tekućine za hlađenje motora i tekućine klima-uređaja.

Rastavljanje

Sljedeći korak je rastavljanje komponenata i sustava, koji se mogu prodati kao rabljeni dijelovi ili upotrijebiti kao osnova za obnovljene dijelove. Ako je isplativo, materijali poput plastike ili stakla skidaju se za potrebe recikliranja.

Skladištenje

Environmentally hazardous materials are collected and later on sent to specialized recovery companies for recovery or disposal.

Rezač

Prethodno obrađeni dijelovi karoserije dopremaju se u rezač, koji dijeli otpadno vozilo na komade i potom ih razvrstava u razne skupine radi daljnjeg recikliranja ili oporabe.

Tehnologija nakon rezanja

Grupirane skupine materijala iz rezača dalje se obrađuju različitim tehnologijama (magnet, vrtložna struja, flotacija) kako bi se dobili materijali koji se mogu iskoristiti kao vrijedne sekundarne sirovine.

Recikliranje / Oporaba / Odlagalište

Skupine materijala iz rezača i PST pogona mogu se reciklirati (npr. kao zamjena za ugljen u visokoj peći ili kao sredstvo za odvodnju kanalizacijskog mulja) ili prerađivati u industriji cementa. Ovaj procesni lanac omogućuje oporabu 95 % vozila i drastično smanjuje količinu preostalog otpada za odlaganje.

Mreža partnera za povrat vozila

Reciklirajte svoj Opel

Pregled postupka povrata vozila na kraju uporabnog vijeka. 

Oduvijek se maksimalno zalažemo za očuvanje okoliša, no recikliranje više nije samo stvar odabira, već i zakonska obveza. Od 8. lipnja 2006. u Irskoj su na snazi propisi o otpadnim vozilima. Inicijativa za recikliranje od proizvođača zahtijeva da smanje količinu otpada koji nastaje u procesu proizvodnje vozila kao i na kraju uporabnog vijeka vozila.


Od 1. siječnja 2007. svi vlasnici Opelovih automobila mogu izvršiti povrat svojih vozila na kraju uporabnog vijeka kod jednog od Opelovih ugovornih partnera. Usluga povrata je besplatna uz određene uvjete (pogledajte u nastavku).

Želimo osigurati da se vaše otpadno vozilo reciklira na ekološki prihvatljiv način. Stoga vodimo računa o tome da sve naše lokacije za povrat vozila ispunjavaju zakonske uvjete Propisa o otpadnim vozilima te imaju certifikat neovisnih stručnjaka u skladu sa zakonom. Naši će stručnjaci za recikliranje provjeravati svakog od naših partnera za povrat vozila, kao i sve procese i dokumentaciju svih ulaznih i izlaznih tokova materijala.

Besplatni povrat vašeg Opela na kraju uporabnog vijeka moguć je samo ako:

 • Ne nedostaju najvažniji dijelovi ili komponente
 • Vozilo ne sadrži neautomobilski otpad
 

(Komentar za zastupnike u državama, nije za prikaz na internetskoj stranici: Molimo provjerite u nacionalnim zakonima i propisima postoje li mogući dodatni uvjeti u pogledu besplatnog povrata. Na primjer, za Njemačku, radi se o sljedećim uvjetima:

 •  
 • Vozilo ima najviše devet sjedala ili je lako gospodarsko vozilo od najviše 3,5 tona
 • Vozilo je konačno registrirano u EU
 • Vozilo je bilo registrirano u EU manje od mjesec dana
 • Zajedno s vozilom isporučena je i originalna dokumentacija vozila)
 

Predajte svoje otpadno vozilo našem partneru za povrat i dobit ćete Potvrdu o uništenju, koja vam je potrebna za poništenje registracije vozila. Sada možete biti sigurni da će vaš stari automobil biti zbrinut na ekološki najprihvatljiviji način.

Pronađite najbližeg Opel partnera za povrat.

Korištenjem Google karata, vi kao korisnik ove web stranice podliježete dodatnim odredbama Google karata/Google Earth.