Skip To Content
Osnove punjenja

Osnove punjenja

Izmjenična struja, istosmjerna struja, faze i kW

U počecima elektrifikacije, istosmjerna struja (DC) – pri kojoj struja teče u jednom smjeru – bila je standard u isporuci električne energije. Danas, u električnoj mreži u Europi prebacili smo se s istosmjerne (DC) na izmjeničnu struju (AC) – pri kojoj struja teče stalno mijenjajući smjer, npr. 50 puta u sekundi – što omogućuje učinkovitiji prijenos električnog naboja na velikim udaljenostima.

Za razliku od većine kućanskih uređaja, koji za napajanje koriste AC, svi uređaji s ugrađenom baterijom – kao što su mobiteli ili prijenosna računala – za napajanje mogu koristiti samo DC. To vrijedi i za električne automobile. Zato je dobro znati razliku između izmjenične i istosmjerne struje ako planirate voziti električni automobil.

Što su faze?

U Europi se električna energija distribuira putem trofazne mreže. Drugim riječima, električna struja prenosi se pomoću tri voda.

Za male električne uređaje, kao što je većina kućanskih aparata, dovoljna je jedna faza i zato su uobičajene utičnice u kućanstvima jednofazne.
Veći uređaji, na primjer u industriji, ali i kuhinjske pećnice ponekad se priključuju na sva tri voda jer se na taj način omogućuje veća izlazna snaga.

Na nekim tržištima (npr. Francuska) privatna kućanstva uglavnom su spojena na jednu fazu. Na drugima (npr. Njemačka) spojena su na sve tri faze. Na tim se tržištima preporučuje i korištenje trofazne tehnologije punjenja (wall box uređaj, ugrađeni punjač – pogledajte u nastavku) jer omogućuje veće brzine punjenja.

Pretvaranje izmjenične struje (AC) u istosmjernu (DC)

Kako bi se omogućilo punjenje baterije vašeg električnog automobila, potrebno je izmjeničnu struju pretvoriti u istosmjernu (DC), kod koje struja teče u jednom smjeru. U suprotnom, struja bi ulazila u bateriju i izlazila iz nje i bilo bi je nemoguće pohraniti.

Ovo pretvaranje u samom vozilu moguće je pomoću ugrađenog punjača (OBC), a izvan vozila na brzim DC punionicama, koje imaju mnogo veći kapacitet punjenja (do 100 kW ili 80 % kapaciteta u 30 minuta).

OBC je ugrađen u vaše električno vozilo, pri čemu OBC punjač može biti jednofazni – s najviše 7,4 kW – ili trofazni od 11 kW. Imajte na umu da efektivni učinak punjenja ovisi o najslabijoj karici u lancu punjenja (kućnoj utičnici koja se koristi, kabelu ili wall box uređaju). Najučinkovitije punjenje postiže se ako se priključi na jednako snažan uređaj za punjenje. Stoga je najučinkovitiji i najbolji način punjenja kod kuće uvijek wall box uređaj. Saznajte više o wall box uređajima ovdje.

Što su kW i kWh?

Vat i kilovat (kW) su jedinice snage. Odnosno, količina prenesene, utrošene ili isporučene energije u sekundi. Zato se snaga električnih uređaja navodi u vatima ili kilovatima (1000 vata = 1 kW). U prošlosti se snaga automobilskih motora mjerila u konjskim snagama, no danas se i ona izražava u kW.

 

  • Žarulja: 10 vata
  • Sušilo za kosu: 1500 vata = 1,5 kW
  • Motor Corse-e: 100 kWKilovatsat (kWh) je jedinica za količinu pohranjene ili utrošene energije. Odgovara litrama goriva kod automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem, stoga je npr. kapacitet „spremnika električne energije” – baterije – naveden u kWh.

Zato komunalna poduzeća za opskrbu električnom energijom koriste kilovatsat kao obračunsku jedinicu za isporučenu energiju.

Električna grijalica koja troši 1000 vata (1 kW) i radi jedan sat troši jedan kilovatsat energije
Istu količinu energije (1 kWh) potroši televizor koji troši 100 vata i radi 10 sati bez prekida

Kako se puni električni automobil

Pri punjenju električnog vozila iz uobičajene AC kućne utičnice, AC se pretvara u DC u vozilu – ali za to je potrebno vrijeme. Proces možete ubrzati instaliranjem AC wall box uređaja. Brži je od kućne utičnice jer ima veću brzinu prijenosa energije (do 11 kW). No najbrža opcija je DC punjač. To je zato što je izmjenična struja iz mreže već pretvorena u istosmjernu, koja onda direktno puni bateriju. DC punjači su zasada dostupni samo za javnu uporabu, ali su iznimno praktičan i lak način punjenja kad ste na putu.

Rješenja punjenja za vaše potrebe

Poznavanje osnova o električnoj energiji omogućit će vam mnogo lakše pronalaženje najboljeg rješenja za punjenje svog električnog vozila – kod kuće, na putu ili na duljim putovanjima.