Skip To Content
Električni motor

Budućnost mobilnosti je u električnoj energiji

Žalite saznati zašto? Zato što su električni motori bez emisija, tihi su, učinkoviti i ne treba ih često servisirati. Druga prednost je u tome što električna vozila podrazumijevaju učinkovitije korištenje resursa u usporedbi s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem. Dodajte tome da velik dio potrebne električne energije dolazi iz obnovljivih izvora energije i nikada se više nećete vraćati na staro.

Vrhunska učinkovitost

Možda najveća prednost električnog motora je u njegovoj visokoj učinkovitosti. Kod uobičajenog motora do trećine energije izgubi se kroz toplinske gubitke – s druge strane, električni automobil iskoristi oko 95 posto raspoložive energije upravo za vožnju. Omjer dobivene i iskorištene energije naziva se učinkovitost.

Princip rada električnog motora

Motor električnog automobila pretvara struju iz baterije u mehaničku energiju. Ona stvara kružno magnetsko polje pomoću zavojnica koje privlače druge magnete koji se nalaze u motoru. Nastala sila prenosi se na osovine automobila, pri čemu brzina vrtnje ovisi o frekvenciji struje.

Izvanredna vozna dinamika

Visoka učinkovitost, niski operativni troškovi, nula emisija – mnogo je dobrih razloga za nabavu automobila s električnim motorom. Usto, vožnja je pravi užitak: za razliku od automobila s unutrašnjim sagorijevanjem, ne morate odabirati pravilan prijenosni omjer. Okretni moment već je tu, što znači da možete uživati u potpuno novom iskustvu vožnje.