NEOBUZDANI OPEL ADAM: NAPAD MORSKOG PSA U TRENDOVSKOM GRADSKOM AUTOMOBILU.

Apr 17, 2014

Rüsselsheim. Pazite – u divljem se Opel ADAM-u kriju maleni divlji morski psi! No ne brinite, oni ne grizu: skriveni su i gotovo nevidljivi u unutrašnjosti automobila. Dok će se ovog vikenda djeca zabavljati u vrtu tražeći uskrsne pisanice, vlasnici ADAM-a pobliže će pogledati svoj urbani mini i upoznati njegovu neobičnu stranu. Neće pronaći obojana jaja, nego barem dva morska psa, ali pod uvjetom da vrlo, vrlo pažljivo gledaju…


Otkud morski pas u ADAM-u i drugdje


No kako su se morski psi uopće našli u Opel ADAM-u? Od 2006. godine nekoliko je Opelovih dizajnera istraživalo kako diskretno staviti motive morskog psa u automobile na kojima rade. Pogledajmo ukratko kako je trajao dug put od oceana do automobilske kabine.


Sve je počelo jednog nedjeljnog popodneva 2004. godine kad je Opelov dizajner i ronilac amater Dietmar Finger bio kod kuće i radio na skici nove Corse. Točnije, razmišljao je o prilično nezanimljivoj vanjskoj plohi pretinca za rukavice, koja je većinu vremena nevidljiva jer je posve prekrivaju zatvorena suvozačka vrata. Dietmarov je sin vidio njegov crtež s morskim psima i rekao da izgledaju odlično. Dietmar se morao nasmijati… i rođena je nova ideja i strast.


Sljedeći je dan pokazao dotjerani profil morskog psa glavnom dizajneru Corse, Nielsu Loebu, koji je rođen u Australiji i on je odmah zagrizao. Morski pas u pretincu za rukavice krenuo je u proizvodnju. Sada je standardna značajka unutrašnjosti više od dva milijuna Corsi proizvedenih nakon 2006.


Priča o uspjehu „Opelova morskog psa“ nastavlja se: Niels Loeb spomenuo je to Karimu Giordimaniji koji je zadužen za dizajn interijera Zafire Tourer. On je zatim stvorio tri mala morska psa koji sada u tajnosti nastanjuju kokpit ovog jednovolumena. No dobro su skriveni – naposljetku, Zafira Tourer je ozbiljan automobil.


„Moramo nastaviti s morskim psima“, pomislio je Stefan Arndt kad je preuzeo kormilo razvoja dizajna interijera ADAM-a, dok je Niels tada bio zadužen za vanjštinu. Imajući u vidu neobuzdanu narav ADAM-a, morski psi mogu biti vidljiviji i zabavniji. A mogu dobiti i nekoliko prijatelja. Tako su sada u ADAM-u dva morska psa. Jednog je relativno lako pronaći, dok je drugi okružen bezopasnim ribicama. No gdje su točno skriveni?


Svi znamo da morski psi vole tekućinu… Sretan vam uskrsni lov na morske pse!