SPOJ STRASTI I TRADICIJE: CORSA OPC ‘NÜRBURGRING EDITION’

May 5, 2011

Corsa OPC

Rüsselsheim. Opel još jednom pokazuje svoju tradicionalnu vezu s Nürburgringom. Ograničeno izdanje OPC „Nürburgring Edition“ temelji se na nedavno poboljšanoj modelskoj liniji Corsi. Planirana je proizvodnja samo 500 komada, a nudit će rijetku kombinaciju sirove snage, performansi i strasti. Ovo je drugi Opelov model posvećen legendarnoj trkaćoj stazi, nakon Astre  OPC „Nürburgring Edition“ predstavljene 2008.


Dodatna snaga dobivena je zahvaljujući podešenom turbopunjaču, sportskoj ispušnoj cijevi sa smanjenim potisnim tlakom te optimizacijom za 100-oktanski benzin te modificiranom upravljanju motorom. Rezultat? Maksimalna snaga 1.6-litarskog OPC turbo motora povećana je sa 141 kW/192 KS na 154 kW/210 KS čime je dobivena vrijednost od 131,4 KS po litri što je iznimno visoko za ovu klasu motora. Maksimalni okretni moment osnovnog motora (230 – 266 Nm) je također povećana na 250 Nm i 280 Nm kada je aktivirana značajka turbopunjača „overboost.“


Kako bi se ovolika snaga pretvorila u učinkovit pogon, prednja osovina opremljena je mehaničkim diferencijalom s ograničenim pomakom. Ona pomaže smanjiti klizanje kotača kada su oni podvrgnuti velikim bočnim silama pri ubrzanju ili prilikom promjene teksture cestovne podloge. Ovakva konstrukcija je također idealna za izlete na trkaću stazu.


Podvozje ove Corsine perjanice također je dodatno unaprijeđeno. Poboljšanja uključuju još dodatno sniženo podvozje prilikom vožnje, korištenje novih Bilsteinovih opruga i amortizera te kao još jedan high-tech detalj – novi superlagani sustav prednjih kočnica specijaliziranog proizvođača Brembo s posebnim slojem na kočnicama namijenjenim postizanju visokih performansi. Stručnjaci iz Opel Performance Centera rekalibrirali su kontrolne algoritme za pomoćne sustave podvozja – ABS, kontrolu proklizavanja (TC) i električnu kontrolu stabilnosti (ESC) – kako bi odgovarali novoj konfiguraciji automobila.


Novosti u izgledu uključuju dvije nove ekskluzivne boje karoserije, zelenu „Grasshopper“ i crvenu „Henna“, kao i novodizajnirane 8 x 18-inčne aluminijske naplatke u sivoj boji visokog sjaja s 225/35 R 18 V gumama. Ostale značajke koje razlikuju „Nürburgring Edition“ od postojeće Corse OPC su stepenica na prednjem spojleru, nova dupla ispušna cijev od nehrđajućeg čelika kao i logo „Nürburgring“ na B-nosaču sa svake strane.


U sportskoj unutrašnjosti nalaze se pločice s natpisom „Nürburgring“ crvenom i crnom bojom te ukrasni bijeli šavovi na prednjim Recaro sportskim sjedalima, stražnjim sjedalima, kao i na konzoli ručne kočnice i mjenjača. Na naslonima prednjih sjedala također je utkan „Nürburgring“ logo, a umetci na upravljaču imaju lakirano crnu završnu obradu.

Izvanredne vozne performanse – izvanredan užitak u vožnji

Standardne brojke o performansama daju samo površan uvid u to kako je voziti Corsu OPC „Nürburgring Edition“. Ona dostiže brzinu od 100 km/h smjesta za samo 6,8 sekundi, a elastičnost između brzina potpomognuta je velikim okretnim momentom. Ovaj mali sportski trovratni model tako prelazi s 80 na 120 km/h u 5. brzini u samo 6,2 sekunde, a s najvećom brzinom od 230 km/h je među najboljima u svojoj klasi.


Kako je sugerirano njenim imenom, Corsa OPC „Nürburgring Edition“ još jednom potvrđuje Opelovu vezu s poznatom trkaćom stazom u planinama Eifela utemeljenu u tradiciji. Ova Corsa s vrha ponude morala je dokazati svoju izvanrednu voznu dinamiku tijekom brojnih testnih vožnji i terenskih ugađanja pod maksimalnim opterećenjem na sjevernom čvoru Nürburgringa – jednoj od najzahtjevnijih trkaćih staza na svijetu. No ponuđeni užitak u vožnji nije ograničen samo na brzinu i preciznost upravljanja, nego također uključuje uzbudljivo iskustvo: osim što je stvoren kako bi davao optimalne performanse, zvuk novog sustava ispuha savršeno odgovara karakteru vozila.


Suštinu Corse OPC „Nürburgring Edition“ najbolje je sažeo ambasador Opelovog branda i instruktor OPC vožnje, Joachim „Jockel“ Winkelhock. „Vozite, i vozite, i vozite – i jednostavno ne želite stati“, rekao je u svojem populističkom stilu s tipičnim nestašnim osmijehom.