Opel Corsa OPC: najsnažnija Corsa svih vremena.

Sep 22, 2010

• Poboljšanja za Corsu s vrha ponude snage 141 kW/192 KS
• Turbopunjač za ekonomičnost u potrošnji goriva bez kompromisa u performansama
• Jedinstven i dinamičan karakter OPC-ovskog stila i postavki podvozja

Opel - Opel Corsa OPC: najsnažnija Corsa svih vremena

Cannes/Rüsselsheim. Corsa OPC je utjelovljenje čistog užitka u vožnji. Od njenog predstavljanja na tržištu 2007. godine, dosad je prodana u 13.000 primjeraka. Njen privlačan stil prate izvanredne performanse turbomotora snage 141 kW/192 KS te sportsko podvozje testirano i fino podešeno na stazi Nürburgring Nordschleife.


OPC znači Opel Performance Center, no ljubitelji automobila znaju OPC kao mnogošto drugo osim kratice – kao izraz čiste strasti. Točnije, OPC pokazuje koliko ima sportskog potencijala i tehnološke stručnosti u Opelovim automobilima. OPC verzije pobuđuju osjećaje te predstavljaju varijante pojedinih modela s apsolutno vrhunskom voznom dinamikom.


Ovaj vrhunski iskaz dinamičnosti Corse utjelovljen je u automobilu robusnog, sportskog izgleda koji nudi pregršt snage uz 7,6% smanjenu potrošnju goriva te 9,5% smanjenu emisiju ugljičnog dioksida. Performanse nisu nimalo pogođene ovim promjenama. Manji računi za gorivo omogućit će vozačima Corse OPC da još duže uživaju u vožnji – doseg s jednim rezervoarom povećan je za čak 50 km. Ove godine je OPC-ov tim nadogradio i ponudu motora te poboljšao sustav upravljanja za bolji osjećaj pri vožnji.

Snažan kao lav: od 0 do 100 km/h u 7,2 sekunde

1.6-litarski (141 kW/192 KS) turbomotor u srcu Corse OPC katapultira je od 0 do 100 km/h u samo 7,2 sekunde stvarajući pritom pravi plimni val okretnog momenta koji donosi još impresivnije performanse. Ova je Corsa sa svojim specifičnim, vodećim u klasi momentom snage od 120 KS po litri jednostavno superučinkovita.

Vršni okretni moment od 230 Nm postiže se u rasponu od 1.980 do 5.850 okretaja u minuti te se u trenu diže još više, na 266 Nm, automatskom funkcijom overboosta. Takva vučna snaga omogućuje izvanredne performanse. Primjerice, za prijelaz s 80 na 120 km/h u petoj brzini potrebno je samo 6,7 sekundi. Maksimalna brzina je 225 km/h, a šesterostupanjski mjenjač dio je standardne opreme.


Corsa OPC dorađena je kako bi bila još štedljivija. U kombiniranoj vožnji potrošnja je smanjena za 7,6% na 7,3 l/100 km. Emisija ugljičnog dioksida koja iznosi od 190 do 172 g/km smanjena je za 9,5%. Ova poboljšanja dobivena su optimizacijom kalibracije motora kako bi bio sukladan emisijskom standardu Euro 5. Na glavnu ploču s instrumentima dodana je posebna lampica koja pokazuje kada je optimalno prebaciti brzinu kao pomoć vozačima u optimizaciji potrošnje goriva.

Unaprijeđeno upravljanje za bolju kontrolu

Inženjeri zaduženi za čitavu liniju OPC stalno unapređuju svoje proizvode, a sada su se fokusirali na upravljanje. Električni servo upravljač ugođen je tako da omogućuje vozaču precizniju kontrolu. Rudo na kojemu se nalazi zubna letva sada je obloženo materijalom koji smanjuje trenje te tako poboljšava osjet i preciznost prijenosa pokreta upravljača. Softver koji kontrolira elektromotor također je poboljšan te daje još više servo upravljanja i bolji prijenos okretnog momenta pri većim otklonima upravljača od središnje pozicije.


Ostatak sportskog podvozja Corse OPC ostao je netaknut nakon što je podvozje prošlo detaljno testiranje na stazi Nürburgring Nordschleife gdje su tehničari iz Opelovog centra za performanse optimizirali agilnost upravljanja i kontrolu vozila. Ključne OPC-ovske promjene uključuju snažniju stražnju osovinu, nanovo ugođene opruge i amortizere, snažniju prednju šipku protiv prevrtanja te 10 mm sniženo podvozje u odnosu na običnu Corsu sa sportskim postavkama. Standardna elektronička kontrola stabilnosti također je poboljšana kako bi odgovarala sportskom karakteru ovog automobila.


I snaga zaustavljanja Corse OPC odgovara vrhunskim performansama. Veliki sustav 16-inčnih kočnica s plavim kočničkim čeljustima uključuje zračene diskove promjera 308 mm naprijed i 264 mm straga. Automobil standardno dolazi sa 17-inčnim aluminijskim naplatcima i 215/45 R17 gumama, dok su 18-inčni naplatci i 225 gume opcionalne.

Zadivljujuć izgled

Temeljena isključivo na karoseriji trovratne Corse kupe-tipa, Corsa OPC dolazi s posebnim vizualnim elementima te specifičnim stilom prednjeg i stražnjeg dijela koji uključuje posebne otvore, skulpturalne bočne detalje te izražen stražnji krovni spojler. Ostali elementi karakteristični za liniju OPC kao što su retrovizori na vratima, trokraki aluminijski naplatci te stražnji difuzor s trokutastom ispušnom cijevi smještenom na sredini pojačavaju dojam snage i visokih performansi koji ostavlja ovaj automobil.


Kabina je u istoj boji kao karoserija, što također pridonosi dojmu visokih performansi. Vrhunska školjkasta Recarova sportska sjedala s integriranim naslonom za glavu i bočnim zračnim jastucima pružaju optimalnu podršku i dolaze kao dio standardne opreme. Dio ambijenta koji asocira na vrhunski užitak u vožnji su i instrumenti s kromiranim obrubom i crvenim kazaljkama, središnja konzola u sjajnoj crnoj boji, spljošteni sportski kožni upravljač te aluminijske pedale.

Opel Corsa OPC: tehnički podaci

Motor
 
 
 
pri rpm
1,980 – 5,850 
Emisijski standard
 
Euro 5
Broj cilindara
 
4
Zapremina 
cm³
1,598
Maksimalna snaga
kW / KS 
141/192
 
pri rpm
5,850 
Vršni okretni moment
Nm 
2301)
Prijenos
 
 
6-stupanjski ručni
 
 standard
Potrošnja goriva / emisije
 
 
Emisija CO2 kombinirano
g/km
172
Gradska vožnja
l/100 km
9.8
Otvorena cesta
l/100 km
5.9
Kombinirano
l/100 km
7.3
Performanse
 
 
Maksimalna brzina
km/h 
225
0 – 100 km/h
s
7.2
80 – 120 km/h (5. brzina)
s
6.7

1) 266 Nm s funkcijom overboosta