AŽURIRAJTE SVOJU TEHNOLOGIJU BLUEINJECTION SADA. BESPLATNO JE!

Vlasnik ste Opelovog vozila s tehnologijom BlueInjection. Želimo učiniti vaše vozilo čišćim i ekološki prihvatljivijim i tako optimizirati upravljanje motorom određenih Opelovih modela pomoću tehnologije BlueInjection. Time će se bitno povećati učinkovitost emisija NOx u stvarnim uvjetima vožnje, imajući na umu budući standard emisija koji stupa na snagu u rujnu 2017.

 

Akcijom koju možete poduzeti sada, vaša će vozila dobiti Opelovu najnoviju tehnologiju na putu prema budućim zahtjevima u pogledu emisija.

Optimiziramo softver motora. Prednosti za vas:

 

Bez troška za vas

 

Ažuriranje traje manje od sata

 

Bez utjecaja na potrošnju goriva i performanse

Pretraga Opel partnera

Potražite Opel partnera tako da ispunite jedno ili više polja u nastavku:

ŠTO JE OPELOVA TEHNOLOGIJA BLUEINJECTION?

BlueInjection je najnovija SCR dizelska tehnologija iz Opela koja koristi AdBlue®* za dodatno smanjenje razine dušikovih oksida i pridonosi čišćim emisijama.

 

*AdBlue® je registrirani zaštitni znak udruge Verband der Automobilindustrie e.V.

Prethodna
 • KADA DOPUNITI?

  Automobile sa sustavom BlueInjection treba redovito nadopunjavati sredstvom AdBlue® i između preporučenih servisnih intervala. No ne brinite, indikator na ploči s instrumentima pokazat će vam kad razina postane niska.

 • KAKO DOPUNITI ADBLUE®?

  Punjenje možete obaviti sami zahvaljujući širokom asortimanu boca. Ili jednostavno otiđite do svojeg lokalnog Opel partnera koji će obaviti punjenje.

Slijedeća
Prethodna
 • KADA DOPUNITI?

 • KAKO DOPUNITI?

Slijedeća

Tehnologija BlueInjection

Pogledajte videozapis

NAJČEŠĆA PITANJA O TEHNOLOGIJI BLUEINJECTION I SREDSTVU ADBLUE®.

Što je AdBlue®?

AdBlue® (ili DEF od engl. Diesel Exhaust Fluid, tekućina za ispušne plinove dizelskih motora) je čista i neotrovna tekućina bez boje i mirisa, koja se sastoji od 32,5 % uree i 67,5 % vode.
Budući da se uglavnom sastoji od vode, smrzava se na - 11 °C (32,5 %-tna koncentracija najniža je točka smrzavanja otopine uree u vodi). Stoga, kako bi se omogućio rad vozila u svim uvjetima, svi spremnici za AdBlue® imaju grijač koji odmrzava dovoljno tekućine za smanjenje emisija.

Što je SCR tehnologija?

SCR znači selektivna katalitička redukcija (engl. Selective Catalytic Reduction) i radi se o tehnologiji za smanjenje dušikovih oksida (NOx) iz ispušnih plinova dizelskih motora. Temelji se na tekućini AdBlue® (naziva se još i tekućina za ispušne plinove dizelskih motora), 32,5 %-tnoj otopini uree u pročišćenoj vodi, koja se ubrizgava u ispušnu cijev. Pod utjecajem visokih temperatura ispušnih plinova urea u tekućini AdBlue® oslobađa amonijak (NH₃) koji zatim reagira s dušikovim oksidima (NO i NO₂) u katalizatoru te nastaju neopasni dušik (N₂) i vodena (H₂O) para.

Postoje li druge mogućnosti osim SCR tehnologija?

SCR tehnologije predstavljaju najnovije tehnologije na putu prema budućim zahtjevima u pogledu emisija. Upravo zato je Opel odlučio uvesti BlueInjection (Opelovu SCR tehnologiju) u cjelokupnu dizelsku flotu počinjući od 2018.

Što se događa ako ne dolijem tekućinu?

Ako je spremnik za AdBlue® prazan, automobil se neće ponovno pokrenuti nakon što se isključi paljenje! Ne radi se o kvaru, nego o zakonski obaveznoj funkciji sustava. Ako dođe do toga, sustav treba dokraja napuniti kako bi se omogućilo ponovno pokretanje automobila.

Na što trebam obratiti pažnju kad kupujem AdBlue®?
 • Kao prvo, obratite pažnju na zaštitni znak AdBlue® i na standard ISO 22241-1 kao i DIN 70070.
 • Usto, izričito vam savjetujemo da koristite samo boce ili kante s hermetički zatvorenim spojem s cijevi za punjenje (obično pomoću navojnog prilagodnika). Na taj način smanjit ćete opasnost od prolijevanja.
 • Na kraju, s obzirom na to da AdBlue® ima ograničen vijek trajanja, provjerite rok uporabe prije punjenja.
Budući da se AdBlue® već koristi u gospodarskim vozilima, može li se AdBlue® dopuniti na postajama za kamione?

Ne preporučujemo punjenje na pumpama za AdBlue® koje postoje na mnogim benzinskim postajama za gospodarska vozila (kamione i autobuse) zbog brzine protoka koja je previsoka za osobna vozila. Usto, većinu mlaznica za kamione treba osloboditi magnetnim umetkom u glavi spremnika vozila, kojeg nema u Opelovim osobnim vozilima.

Dobra vijest je da sve više benzinskih postaja diljem Europe raspolaže s niskoprotočnim pumpama za AdBlue® posebno za osobna vozila. Punjenje pomoću takve pumpe lako je kao i punjenje dizelskog goriva.

Što trebam učiniti ako prolijem AdBlue® po automobilu i/ili odjeći?

Dođe li manja količina tekućine AdBlue® u kontakt s lakom vozila, obrišite je i po potrebi isperite zahvaćeni dio vodom.
Ako prolijete malo tekućine AdBlue® po odjeći i/ili rukama, samo ih dobro isperite čistom vodom.

Je li moguće dobiti veći spremnik za AdBlue®?

Opelova vozila nemaju tu mogućnost. Za svako vozilo postoji samo jedna veličina spremnika koji je dizajniran kako bi se optimiziralo pakiranje i poštivala ograničenja u pogledu mase.

Tko proizvodi AdBlue®?

AdBlue® je zaštićeni znak udruge VDA, za koji Opel Automobile GmbH (Opelovo matično društvo) ima svjetsku licencu koja obuhvaća sve marke. Proizvode ga kemijske kompanije i samo licencirani proizvođači i distributeri mogu koristiti ime „AdBlue®”.

Saznajte više

Informacije za naša osobna vozila

Informacije za naša laka gospodarska vozila

Close

Svaki spremnik za AdBlue® ima senzore koji će aktivirati niz poruka kad razina tekućine postane niska.


Tri su intervala:
• Kad je preostali doseg = 2400 km (ili manje, ovisno o potrošnji) – nakratko se prikaže svjetlo upozorenja na putnom računalu.
• Kad je preostali doseg < 1750 km – upozorenje se pojavi i ponovi svaki put kad uključite paljenje.
• Kad je preostali doseg = 900 km – upozorenje trepće dok ne dopunite.


Pozor! Ako se spremnik za AdBlue® isprazni, sustav treba dokraja napuniti kako bi se omogućilo ponovno pokretanje automobila.

Close

 • Otvor za punjenje nalazi se pokraj otvora spremnika za dizel (ili iza otvora u stražnjem odbojniku u slučaju Antare).
 • Poklopac otvora je u boji i može se otvoriti rukom.
 • Punjenje je moguće sa svim bocama i mlaznicama namijenjenima za osobna vozila, koje možete nabaviti na mnogim benzinskim postajama ili trgovinama. Ili, možete koristiti jednu od pumpi za punjenje sredstva AdBlue®, koje su namijenjene posebno za osobna vozila i dostupne na nekim benzinskim postajama. Nemojte koristiti pumpe za AdBlue® namijenjene za kamione i gospodarska vozila.
 • Punjenje možete obaviti sami zahvaljujući širokom asortimanu boca. Ili jednostavno otiđite do svojeg lokalnog Opel partnera koji će obaviti punjenje.
 • Dođe li manja količina sredstva AdBlue® u kontakt s lakom vozila, obrišite je i po potrebi isperite zahvaćeni dio vodom.
Close

 • Inovativna SCR (selektivna katalitička redukcija) tehnologija: BlueInjection je dio Opelovog sustava naknadne obrade ispušnih plinova.
 • BlueInjection je tehnologija koja direktno ubrizgava AdBlue® u ispušnu cijev uzrokujući kemijsku reakciju koja smanjuje štetne emisije dušikovih oksida pretvarajući ih u dušik i vodenu paru, koji nisu opasni za okoliš.
 • AdBlue® je čista, neotrovna, nezapaljiva tekućina bez mirisa, koja se sastoji od 32,5 % uree i 67,5 % vode.
Close

Pobrinuli smo se za to da vaše vozilo bude jednako učinkovito za vožnju kao i prije ažuriranja u pogledu uštede goriva, performansi i razine buke. Ažuriranje upravljačke jedinice motora imat će za posljedicu povećanje prosječne potrošnje tekućine AdBlue®. U nastavku pogledajte ključne podatke:

Kad preostane još 900 km do pražnjenja spremnika za AdBlue®, dobit ćete stalnu poruku:
Ponovno pokretanje motora onemogućeno nakon 900 km.
Ako ste primili navedeno upozorenje, nadopunite najmanje 5 l tekućine AdBlue®.
Ako je spremnik sasvim prazan, motor se neće pokrenuti.

* Potrošnja može varirati ovisno npr. o vašem načinu vožnje i opterećenju vozila.
** Spremnik treba dokraja napuniti.

Potrošnja goriva:

 

Insignia 2.0 CDTI
Potrošnja goriva u l/100 km: u gradu 5,8 – 5,5, izvan grada 4,0 – 3,6, prosječna 4,7 – 4,3; emisija CO₂ u g/km: prosječna 124 – 114.
U skladu s uredbom R (EC) br. 715/2007 (u važećoj verziji).