NOVA GENERACIJA INFORMACIJSKO-MULTIMEDIJSKIH SUSTAVA: INOVATIVNI, INTUITIVNI, INDIVIDUALNI

Nov 6, 2013

Rüsselsheim. Nova Opel Insignia, koja je upravo imala svoju svjetsku premijeru na Frankfurtskom sajmu automobila, predstavlja svoj posve novi kokpit i najnoviju generaciju informacijsko-multimedijskog sustava. Tijekom njihova razvoja u središtu su zanimanja bila tri kriterija: jasno, jednostavno i time intuitivno upravljanje, individualizacija ponude informacijsko-multimedijskih sustava i, naravno, maksimalna udobnost i sigurnost vozača i putnika, koja je dodatno povećana zahvaljujući najmanjem mogućem odvlačenju pažnje od prometa na cesti.


“Uz najnoviju generaciju informacijsko-multimedijskog sustava i moderno upravljanje putem touchpada nudimo mogućnosti zabave u vozilu koje su nenadiđene u ovoj klasi“, rekao je glavni izvršni direktor Opela, dr. Karl-Thomas Neumann. „Veliki zaslon, nekoliko gumba i inovativne mogućnosti povezivanja za doista individualnu mobilnost zajedno tvore čisti užitak u vožnji nove Insignije.“


Čist dizajn središnje konzole radi lakog upravljanja


Središnju konzolu krasi posve nov izgled i dojam. Na njoj se nalazi cijeli niz tehnologija i funkcija. Kontrolna je ploča znatno pojednostavnjena. Upravljanje informacijsko-multimedijskim sustavom, klimatizacijom ili premium podvozjem FlexRide brzo je i intuitivno.


Nova generacija informacijsko-multimedijskog sustava dio je linije IntelliLink predstavljene s Opel ADAM-om početkom ove godine. Zahvaljujući tehnologiji IntelliLink koja je iznimno laka za korištenje moguće je u automobil optimalno integrirati funkcije pametnog telefona. Kod Insignije vozač može odabrati između četiri različite mogućnosti funkcioniranja. Novim se sustavom Navi 900 Europa Touch može upravljati putem dodirnog zaslona u boji dijagonale 8 inča. Već na početnom zaslonu vozač može pristupiti svim ključnim funkcijama i podizbornicima, poput radijskih postaja, naziva pjesama, povezivanju s pametnim telefonom ili karti za 3D navigaciju, putem dodirnog zaslona, kao i putem gumba na upravljaču, govornim kontrolama ili putem posve novog touchpada.


Jedinstvena je razina do koje je moguće individualizirati sustav – moguće je pohraniti do 60 osobnih favorita. Dok su prijašnji informacijsko-multimedijski sustavi dopuštali samo odabir radijskih postaja, sada vozač i suvozač u Insigniji mogu birati i svoje osobne navigacijske, telefonske i zabavne favorite. Tako je, primjerice, najpopularnija radijska postaja na zaslonu netom pored najvažnijih telefonskih brojeva, a oni su pak samo malo udaljeni od poslovnih adresa pohranjenih u navigacijskom imeniku.


Informacijsko-multimedijski sustav s touchpadom: prst pokazuje put


Touchpad je ergonomski integriran u središnju konzolu i nudi posve nov način brzog i intuitivnog pristupanja informacijsko-multimedijskom sustavu. Njegova površina osjetljiva na dodir prepoznaje rukopis i promptno reagira na pokrete prsta, lagano vibrirajući radi zamjetne haptičke povratne informacije što čini upravljanje novom generacijom informacijsko-multimedijskih sustava dječjom igrom, a pritom ne odvraća pažnju vozača od praćenja prometa.


Za pomicanje pokazivača dovoljan je samo jedan prst, a da biste otvorili odabranu mogućnost na izborniku potrebno je lagano pritisnuti touchpad. Prijelazom dvama prstima preko touchpada vozač može, primjerice, promijeniti izvor zvuka, a ako to učini trima prstima, otvara popis favorita. Karta navigacijskog sustava ima mogućnost zumiranja koja se može kontrolirati pincetnim pokretom baš kao na pametnom telefonu. Moguće je unositi čak i pojedinačna slova putem touchpada – npr. prilikom pretraživanja baze podataka radi naslova pjesme ili traženja grada u navigacijskom sustavu. To čini ovaj touchpad koji reagira na različite geste i pokrete prstima karakteristične za pametne telefone jedinstvenim i ekskluzivnim jer je u tom obliku dostupan samo s Opel Insignijom.


No praktičnost informacijsko-multimedijskog i navigacijskog sustava tu ne završava. Prilikom traženja ulice u gradu u kojemu se trenutno nalazi, vozač može jednostavno unijeti naziv ulice. Ako se ona nalazi u nekom drugom gradu, grad je potrebno navesti odmah nakon naziva ulice. Unošenje naziva države potrebno je samo kad je odredište u drugoj državi od one u kojoj se vozač trenutno nalazi. Nazivi se unose bez točaka i zareza – podaci su razdvojeni samo razmacima, pa unos ne može biti jednostavniji ni brži. Moguće je prikazati karte na razini ulica za više od 30 europskih država, i to u 2D ili 3D grafici.


Jednako je jednostavna i sinkronizacija informacijsko-multimedijskog sustava i pametnog telefona. Vozači moraju samo povezati svoj mobitel s informacijsko-multimedijskim sustavom i razni se sadržaji s pametnog telefona prikazuju na dodirnom zaslonu u boji na središnjoj konzoli. Među njima su popisi vezani uz telefon i popisi pjesama, ali i filmovi spremljeni na pametni telefon, koje je moguće gledati na Insignijinu zaslonu dijagonale 8 inča – naravno, samo kada je automobil zaustavljen.


Vozači Insignije osim putem gumba, dodirnog zaslona i touchpada na središnjoj konzoli, mogu kontrolirati najnoviju generaciju informacijsko-multimedijskog sustava putem novodizajniranih i praktično raspoređenih kontrola na upravljaču kao i putem govornih naredbi. Napredna funkcija prepoznavanja govora može se aktivirati jednostavnim pritiskom gumba na upravljaču. Vozač može pomoću govornih naredbi i unijeti adrese u navigacijski sustav, reproducirati pjesme spremljene na pametnom telefonu ili nazvati prijatelje – za sve to vrijeme vozačeve ruke ostaju sigurno na upravljaču, a njegove oči usmjerene su naprijed. U linijama opreme Insignia Sport i Innovation standardan je vrhunski informacijsko-multimedijski sustav Navi 900 Europa Toucj, dok se kod Insignije Selection i Edition može naručiti po cijeni 1200 eura (preporučena maloprodajna cijena u Njemačkoj s PDV-om).

 

Ploča s instrumentima sa središnjim zaslonom u boji

 

I novodizajnirana ploča s instrumentima sa zaslonom u boji maksimalne dijagonale 8 inča pridonosi vozačevu optimalnom pregledu podataka. Osim klasičnih podataka poput brzine, broja okretaja u minuti i razine goriva u spremniku, vozaču su izravno predočene i druge pojedinosti koje sam odabire, npr. oni koji se tiču navigacije, korištenja pametnog telefona i audiomogućnosti.

 

Slično kao kod zaslona informacijsko-multimedijskog sustava na središnjoj konzoli, najvažnije se funkcije mogu vidjeti odmah na početnom zaslonu, a zatim se odabiru podizbornici. Da bi to učinio, vozač koristi gumbe na desnoj strani upravljača. Gumbi na lijevoj strani upravljača namijenjeni su kontroli sigurnosnih funkcija, poput tempomata ili ograničenja brzine. Stoga vozači Insignije ne uživaju samo u višenamjenskom, prilagodljivom informacijsko-multimedijskom sustavu, nego i u ploči s instrumentima sa središnjim zaslonom u boji koji se može prilagoditi osobnim potrebama i željama.

 

Vrhunski zvučni sustav renomirane tvrtke Bose pruža odgovarajuće audioiskustvo. Do devet zvučnika, dva subwoofera, četiri širokopojasna zvučnika, visokotonski zvučnici i digitalni procesor zvuka osiguravaju da putnici u Insigniji uživaju u vrhunskoj glazbi, i to za dodatnih samo 580 eura (preporučena maloprodajna cijena u Njemačkoj s PDV-om).