ASTRA OPC LIJEPI SE ZA CESTU.

May 7, 2012

Rüsselsheim. Opel je konstruirao paket s podvozjem visokih performansi koje posebno poboljšava bočnu dinamiku i daje novoj Astri OPC vrhunske upravljačke karakteristike, usklađene s njenim snažnim motorom s 206 kW/280 KS i 400 Nm. Podvozje koje je opremljeno amortizerima tvrtke ZF Sachs donosi nekoliko elemenata koji poboljšavaju voznu dinamiku automobila: opruge visokih performansi (HiPerStrut) kod ovjesa prednjih kotača, mehatronički sustav podvozja FlexRide, mehanički diferencijal s proklizavanjem i Brembo kočnice. Podvozje je dodatno ugođeno standardnim 19-inčnim alu naplatcima u kombinaciji s gumama vrste 245/40 ZR.


Diferencijal s ograničenim proklizavanjem za bolju stabilnost

Da bi se snaga nove Astre pretvorila u učinkovit pogon, prednja je osovina opremljena mehaničkim diferencijalom s ograničenim proklizavanjem s više pločica. Kada se okreće jedan od prednjih kotača, dva paketa sastavljena od više pločica unutar diferencijala funkcioniraju kao spojke i podvrgavaju pogon jasno određenom otporu. Taj učinak blokiranja (koji iznosi maksimalno 50%) ovisi o kutu nagiba pod kojim se stišću paketi pločica, a koji u krajnjem slučaju određuje kako se pritisak primjenjuje na spojku s više pločica u ovisnosti o količini okretnog momenta. Što je plići kut nagiba, sustav je osjetljiviji. U slučaju Astre OPC odabran je kut nagiba od 45 stupnjeva prilikom ubrzavanja. Prilikom usporavanja, ili drugim riječima kada se koriste kočnice ili je uklonjena noga s papučice gasa, pločice spojke ponovno se odvajaju, a na prednje kotače primjenjuje se ABS.

Ovjes FlexRide ugođen za OPC iskustvo po mjeri raznih sportskih stilova vožnje

Mehatroničko podvozje FlexRide koje je posebno ugođeno i unaprijeđeno za potrebe serije OPC nudi vozaču izbor od tri različita načina vožnje, a svaki od njih nudi jedinstveno i specifično iskustvo vožnje uz visoke performanse. Način Standard nudi svestrane performanse uz zadržavanje udobnosti važne za svakodnevnu vožnju. Čak i u ovom načinu rada Astra OPC sjajno se ponaša u zavojima i briljira svojim responzivnim upravljanjem i minimalnim ljuljanjem karoserije. Na dodir gumba način Sport čini ovjes podvozja čvršćim, povećava agilnost smanjenjem otklona karoserije i čini upravljanje izravnijim.


No tu je i način OPC koji donosi vrhunsko iskustvo vožnje - upravljanje postaje još izravnije nego kod načina Sport, odziv gasa je još brži, postavke podvozja usmjerene su postizanju najboljih performansi. Ploča s instrumentima osvjetljuje se crvenom bojom da bi se signaliziralo da automobil funkcionira u načinu OPC.

Kontrola dinamike podvozja s podnačinima nadzora kuta nagiba i otklona

Radi najboljeg mogućeg nadzora nad vozilom, podnačin rada s kontrolom nagiba dodatno prilagođuje amortizere pa su time kotači u dodiru s cestom cijelo vrijeme vožnje preko neravnina većim brzinama. Drugim riječima, vozilo „meko slijeće“ čak i kada se kod opruga pojavljuje titranje zbog neravne površine ceste. Podnačin rada s kontrolom otklona istovremeno dodatno smanjuje bočno naginjanje pa vozilo bolje leži na cesti uz maksimalnu agilnost.

 

U usporedbi s 1.6 Astrom GTC s turbopunjačem (132 kW/180 KS), inženjeri iz OPC tima učinili su standardne opruge otprilike 30% krućima i spustili vozilo daljnjih 10 milimetara, približivši tako automobil cesti. Da bi se vozaču pružilo još agilnije i responzivnije iskustvo, ležajevi i stražnja osovina također su kruće.

Mogućnost deaktiviranja ESP-a za još sportskiju vožnju

Kao FlexRide, i kontrola stabilnosti ESP nudi tri različita načina rada ovisno o tome kako izazovno i sportski vozač želi voziti. Pri zadanim standardnim postavkama koje su optimizirane za korištenje s modelom OPC osigurava se maksimalna sigurnost vožnje za svakodnevne situacije u kojima vozač ne može izgubiti kontrolu nad vozilom. Kompetitivni način podiže prag pri kojemu interveniraju automatski sustavi, no ako se vozilo nađe u granično opasnoj situaciji, bit će stabilizirano kočničkim sustavom. U načinu rada u kojemu je ESP isključen (kada se gumb ESP pritisne u trajanju dužem od pet sekundi) ovaj se pomoćni sustav može posve deaktivirati.

 

U usporedbi s 1.6 Astrom GTC s turbopunjačem (132 kW/180 KS), inženjeri iz OPC tima učinili su standardne opruge otprilike 30% krućima i spustili vozilo daljnjih 10 milimetara, približivši tako automobil cesti. Da bi se vozaču pružilo još agilnije i responzivnije iskustvo, ležajevi i stražnja osovina također su kruće.