SUSTAV PRODULJENJA DOSEGA ELEKTRIČNOG VOZILA AMPERA/VOLT OSVOJIO JE NAGRADU ZA EKOLOŠKI MOTOR.

Jun 18, 2012

Rüsselsheim/Stuttgart. Revolucionarna električna vozila Ampera i Volt još su jednom globalno prepoznata od strane medija koji prate automobilsku industriju. Njihov 1.4-litarski motor s mogućnošću produljenja dosega osvojio je nagradu "Međunarodni motor godine" za najbolji ekološki motor, i to u oštroj konkurenciji 45 ostalih zelenih motora. Ampera i Volt prvi su električni automobili na tržištu koji mogu voziti bilo kuda i bilo kada. Ovo je također prvi put u 14-godišnjoj povijesti ove nagrade da je pobijedio jedan pogonski sustav za produljenje dosega. Svečanost dodjele nagrada održana je u njemačkom gradu Stuttgartu.

„Do pojave Volta i Ampere električna su vozila zbog svojeg ograničenog dosega bila nepraktična za svakodnevnu upotrebu", rekao je Uwe Winter, direktor linije vozila i glavni inženjer kojemu je britanski organizator, časopis Engine Technology International, uručio nagradu. „Naš revolucionarni pogonski sustav uklanja tu prepreku ujedinjujući ekološke prednosti električnog pogona s neograničenim dosegom motora s unutrašnjim izgaranjem. A nagrada za najbolji 'zeleni' motor najveća je potvrda da smo uspjeli u našem naumu."

Čak je 76 vodećih automobilskih novinara iz 35 država širom svijeta činilo žiri koji je dodjeljivao nagrade u dvanaest kategorija za izvrsnost u konstrukciji pogonskih sustava. Složili su se da je ove godine, uz sudjelovanje ukupno 39 posve novih motora, doista bilo vrlo teško donijeti odluku o najboljima.

Jedan od članova žirija, Bill McKinnon, objasnio je otkuda snažna podrška za pobjedu Amperina/Voltova pogona za produljenje dosega: „Spoj čiste električne učinkovitosti te svestranosti i pogodnosti benzinskog pogona učinile su ovaj agregat najboljim rješenjem."

Drugi sudac, Massimo Nascimbene, primijetio je sljedeće: „Trenutno je ideja pogona za produljenje dosega najbolji način povećanja korisnosti električnog pogona uz smanjenje ovisnosti o motorima s unutrašnjim izgaranjem. Sve čestitke GM-u što predvodi takva nastojanja."

Najnovije pohvale dolaze baš u vrijeme posljednjeg globalnog rasta cijena goriva pri čemu mali električni pogonski sustavi igraju sve važniju ulogu u međunarodnoj automobilskoj industriji.

Električni motor Ampere/Volta snage 111 kW/150 KS pogoni 16-kilovatsatna litij-ionska baterija. Ovisno o stilu vožnje i cestovnim uvjetima, od 40 do 80 kilometara moguće je prijeći na čistom baterijskom pogonu uz nultu emisiju plinova. Kotače automobila uvijek pokreće električna energija. U načinu rada produljenog dosega, koji se aktivira uvijek kada baterija dosegne minimalno stanje napunjenosti, pogon se automatski prebacuje s elektromotora na generator koji pogoni 1.4-litarski benzinski motor snage 63 kW/86 KS. Način produljenog dosega omogućuje ukupan vozni doseg veći od 500 km bez punjenja gorivom.

Ampera i Volt osvojili su brojne međunarodne nagrade uključujući i onu za svjetski "zeleni“ automobil 2011. godine. Dobili su i priznanja za sigurnost kao što je maksimalnih pet zvjezdica od programa Euro NCAP. Prošle je godine pogonski sustav Volta imenovan jednim od deset najboljih motora na sjevernoameričkom tržištu od strane časopisa Ward's.